Κατηγορίες

Koo Club

Αποστολή Κύθνος: Ο Μήλας που σε κάνει να παρά…μιλάς!

Από την Αφροδίτη Α. Καλομάρη – Φωτογραφίες Γ. Τούντας

Περισσότερες λεπτομέρειες

Πολύ σπάνια μπορείς να απομονώσεις ένα εστιατόριο ή μία ταβέρνα σε έναν τόπο. Ακόμη πιο σπάνια δε, βρίσκεις συγκεντρωμένη όλη την τοπική γαστρονομία σ’ ένα σύντομο και περιεκτικό μενού, με πιάτα που φαίνονται για πολλούς απλοϊκά, αλλά επί της ουσίας προσφέρουν ατελείωτη τέρψη στους γευστικούς κάλυκες, φέρνοντας στο μυαλό εικόνες και συναισθήματα από το παρελθόν.


Ο λόγος για το εστιατόριο του «Μήλα» στον Άγ. Δημήτριο. Έναν μικρό ορμίσκο, ο οποίος πριν από μια δεκαετία περίπου δεν είχε ούτε δρόμο για τον επισκεφτείς.


Εκεί, πλάι στα αλμυρίκια και στην ακροθαλασσιά ο Νίκος και η οικογένειά του, διατηρούν ίσως μία από τις πιο αυθεντικές ταβέρνες σε όλες τις Κυκλάδες.


Η λίστα μικρή, αλλά περιλαμβάνει όλη την γαστρονομική ιστορία της Κύθνου. Παράλληλα, η οικογένεια διαθέτει το δικό της μποστανάκι, το δικό της κοτέτσι, τα δικά της ζώα, παράγει το δικό της τυρί. Ό,τι λοιπόν σερβίρεται εκεί, φέρει την βαριά υπογραφή της Κυθναϊκής γης.


Η στραπατσάδα με τα κολοκύθια και τις πατάτες – ένα απλό κατ΄άλλα πιάτο – αρκεί για να καταλάβει κανείς από την πρώτη μπουκιά περί τίνος πρόκειται. Ένα από τα πλέον παραδοσιακά πιάτα που η Κυθνιοί συνήθιζαν να ετοιμάζουν στα «κελιά», τα μικρά σπιτάκια στα χωράφια για κολατσιό, στον «Μήλα» απογειώνεται. Και αυτό επειδή αυτή η γεύση σε γυρίζει πίσω, στην αυθεντικότητα. Τα φρέσκα αυγά, τα λαχανικά, ακόμη και το κόψιμο τους, το επιβεβαιώνουν.


Όσο για τα σφουγγάτα (ένα είδος τυροκροκέτας), βραβευμένα μάλιστα το 2008 από την Λέσχη Αρχιμαγείρων, δε χωρούν περιγραφές, παρά μόνον επιφωνήματα! Και πράγματι, το τυράκι κάνει την διαφορά. Δικό τους, «Θερμιώτικο», όπως το λένε, με κατσικίσιο και πρόβειο γάλα.


Για κυρίως πιάτο, θα προτείνουμε αρνίσια παιδάκια. Και αυτό επειδή τα συγκεκριμένα αρνάκια είναι «από καλό σπίτι». Ο πατέρας Μήλας, τα φροντίζει και τα περιποιείται σαν άριστος «γονιός».


Για το τέλος, σπιτικός χαλβάς με καβουρδισμένα αμυγδαλάκια.


Απλά, λιτά και απέριττα. Μα τόσο γευστικά, νόστιμα και σπουδαία…Νέα


Kαβάλα: H πριγκίπισσα
της Μακεδονίας

 

Aντίπαρος: Kόκορας
πάτιδο, γούνα και σούμα

 

Σύρος: Λουκούμια, χαλβαδόπιτες
και ''Σαν Μιχάλη''

          

Χτισμένη αμφιθεατρικά πλάι στη θάλασσα, με την αύρα της  να φέρνει πηγαία μυρωδιές  και αρώματα από την Ανατολή, με πλακόστρωτα σοκάκια και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, με ανθρώπους φιλόξενους και δοτικούς, η Καβάλα, ήταν, είναι και θα παραμείνει μία πόλη που την ερωτεύεσαι από την πρώτη στιγμή…

      

Μπορεί να είναι ένα από τα μικρότερα κυκλαδονήσια όμως η φήμη της τόσο για τις φυσικές ομορφιές της όσο και για την πλούσια γαστρονομική της παράδοση, ξεπερνά κατά πολύ το μέγεθος της. Μια ανάσα από την Πάρο κι όμως έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες στην κουζίνα.

 Οι πρόσφυγες από τη Χίο και τη Μικρασία έφεραν μαζί τους τα μυρωδάτα λουκούμια, τις τραγανές χαλβαδόπιττες, γνωστές πλέον σε όλον τον κόσμο, αφού σε κάθε καράβι από και προς το νησί θα συναντήσετε και τους άξιους πρεσβευτές της με τα ψάθινα καλάθια τους να πωλούν σε τουρίστες και Έλληνες χαλβαδόπιτες για την λιγούρα.