Κατηγορίες

Koo Club

 "To πιο κεφάτο μουσικό μεζεδοπωλείο της πόλης, το Αμπιμπάγιο στο Θησείο, μοιράζεται μαζί μας δυο από τα γαστριμαργικά μυστικά του, προτείνοντας μας κόκκορα ριζότο και μανιάτικα πιταράκια από τον ευφάνταστο σεφ του Ανδρέα Γιαννόπουλο."

Κόκορας Ριζότο


Φιλετάρουμε τον κόκορα και πλένουμε καλά τα κομμάτια με άφθονο νερό.

Σοτάρουμε τα κομμάτια ένα-ένα για να θωρακίσουμε καλά το κρέας μας και μετά βάζουμε το κόκορα σε ένα ταψί ή σε μία γάστρα.

Ψιλοκόβουμε 1 κρεμμύδι μεγάλο και 3 σκελίδες σκόρδο και τα σοτάρουμε όλα μαζί.

Ρίχνουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο μέσα στο ταψί του κόκορα.

Σένα μπλέντερ ρίχνουμε 1 ντομάτα ώριμη, 1 πράσινη πιπεριά, ελαιόλαδο,αλάτι-πιπέρι, 1 κ.σ. πελτέ, 1 κύβο λαχανικών και ανακατεύουμε καλά.

Τα βάζουμε όλα στο ταψί και συμπληρώνουμε ζωμό κότας ½ λίτρο.

Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένοφούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.

Ριζότο

Ψιλοκόβουμε ξερό κρεμμύδι.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι με 150γρ ρύζι για ριζότο.

Σβήνουμε με λευκό κρασί.

Λίγο πριν τελειώσει το ρύζι προσθέτουμε σάλτσα από το κόκορά μας και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε σε πιάτο ριζότο με το κόκορα και συμπληρώνουμε με τυρί σαγανάκι σφέλα Ταϋγέτου.  

 ---- 

   

Μανιάτικα πιταρούδια


Για τη ζύμη:

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 σφηνάκι τσίπουρο
Αλάτι-πιπέρι
Ελαιόλαδο
Νερό χλιαρό


Για τη γέμιση:

Άγρια χόρτα
Σπανάκι
Φρέσκια ντομάτα
Σφέλα Ταϋγέτου
Ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι

Περιγραφή: Φτιάχνουμε μια ωραία μαλακή ζύμη, την απλώνουμε σαν φύλλο, κόβουμε και γεμίζουμε μικρά τριγωνικά πιττάκια.

Ψήνουμε στη σχάρα και σερβίρουμε με ντιπ από πιπεριά Φλωρίνης φέτα και θυμάρι.

  

<<<>>>

 

It’s never too choco-late!

Γνωρίζοντας το πάθος σας για σοκολάτα, το Ζαχαροπλαστείο Χαρά προτείνει τρεις συνταγές που θα ενθουσιάσουν όλους τους chocoholics!


ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


  • 500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

  • 250γρ βούτυρο

  • 2φλτζ ζάχαρη

  • 4 αυγά

  • 1φλτζ. γάλα

  • 150γρ σοκολάτα κουβερτούρα

 Για την επικάλυψη:

  • 150γρ κουβερτούρα

  • 3 κουταλιές της σούπας γάλα


Εκτέλεση: Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να λιώσει η ζάχαρη.Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε στο μίγμα εναλλάξ με το γάλα.Στο τέλος προσθέτουμε και την κουβερτούρα.Βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη φόρμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο Κελσίου για 1 ώρα. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει καλά. Λιώνουμε την κουβερτούρα με το γάλα και το ρίχνουμε πάνω στο κέικ. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη σε θερμοκρασία δωματίου


<<<>>>

 

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ


  • 200 gr βούτυρο

  • 200 gr ζάχαρη

  • 200 gr σοκολάτα κουβερτούρα (ή υγείας)

  • 3 αυγά (χωριστά οι κρόκοι απο το ασπράδι)

  • 3-4 βανίλιες

  • 70 gr αλεύρι

 

Εκτέλεση: Λιώνουμε το βούτυρο με την σοκολάτα σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σχηματιστεί συμπαγές μίγμα. Εν τω μεταξύ σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε τη ζάχαρη , το αλεύρι, τις βανίλιες και τους κρόκους των αυγών. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά τη λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο στο μείγμα ζάχαρη-αυγά-βανίλιες-αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε λίγη-λίγη την μαρέγκα, ανακατεύοντας με το χέρι. Αδειάζουμε το μείγμα σ' ένα καλά βουτυρωμένο πυρέξ (φόρμα κεικ) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά. Πρέπει να κρυώσει πολύ καλά για να το ξεφορμάρετε (διότι η σοκολάτα μέσα παράμενει ρευστή κι αυτό ακριβώς είναι που κάνει τη συνταγή τόσο κολασμένη). Aν είστε εραστής της σοκολάτας, σας προτείνω μόλις κρυώσει να το περιχύσετε με σιρόπι σοκολάτας, το οποίο θα φτιάξετε λιώνοντας 200 γρ σοκολάτας κουβερτούρας (ή υγείας) σε χαμηλή φωτιά και προσθέτοντας (μόλις λιώσει τελείως) σιγά-σιγά ζεσταμένο φρέσκο γάλα, μέχρι να αραιώσει λίγο (με το μάτι θα δείτε πόσο αραιό πρέπει να είναι - υπολογίστε πως θα πρέπει να "στέκεται" το σιρόπι πάνω στο κεικ).

<<<>>>

 

ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


  • 2 κουβερτούρες των 125γρ. (εγώ βάζω "Παυλίδης")

  • 2 σοκολάτες Lacta των 85gr

  • 1 κούπα ζάχαρη

  • 250 gr μαργαρίνη

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 κ.γ. μπέικιν

  • 2 βανίλιες

  • 5 αυγά

 

Εκτέλεση: Λιώνω το βιτάμ, τις κουβερτούρες και τις σοκολάτες σε ένα κατσαρολάκι (σε χαμηλή φωτιά). Χτυπάω τη ζάχαρη, τα αυγά και προσθέτω το μείγμα της λιωμένης σοκολάτας. Στο τέλος, προσθέτω το αλεύρι και τις βανίλιες. Βουτυρώνω και αλευρώνω μια φόρμα του κέικ ή ατομικά φορμάκια και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 15 λεπτά. Εάν τα βάλετε σε ατομικά φορμάκια, ψήστε τα 10 λεπτά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μην ξεφορμάρετε αμέσως το σουφλέ. Αφήστε το να παγώσει στη φόρμα. Όταν το κόψετε η σοκολάτα πρέπει να ρέει από μέσα. Ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, οπότε μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε λίγο το χρόνο ψησίματος ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εάν σας βγει στέρεο μέσα, τότε θέλει λιγότερο ψήσιμο.


<<<>>>


 

Ο σεφ Γιώργος Τσιριμιάγκος από το εστιατόριο Pasta Macaroni σας προτίνει...

 

 

Cozze  Sambuca

 

 

Υλικά:

  • 250 γρ φρέσκα μύδια
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • μια ντομάτα κύβους
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτό
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • sambuca

 

 

Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο , το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σωτάρουμε για περίπου ένα λεπτό, προσθέτουμε τους κύβους ντομάτας , τα μύδια και σβήνουμε με sambuca. Προσθέτουμε λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.

 

 <<<>>>

 

Pannacotta

  

Υλικά: 

  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • 500 ml γάλα
  • 80 γρ ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 10 φύλλα ζελατίνης.

  

Εκτελεση: Βάζουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό για 5 λεπτά. Βράζουμε το γάλα με την κρέμα, την ζάχαρη και τη βανίλια και προσθέτουμε τις ζελατίνες. Μοιράζουμε το μείγμα σε μπολάκια και τα τοποθετούμε στο ψηγείο για 2 ώρες.

 

<<<>>>

 

Linguine al salmone e vodka

 

Υλικά: 

  • 150 γρ φρέσκο σολομό
  • 1 σφινάκι βότκα
  • 1 κουταλάκι βούτυρο
  • λίγο κρεμμυδάκι φρέσκο
  • άνηθο
  • κρέμα γάλακτος 

  

Εκτέλεση: Σωτάρουμε το βούτυρο με το κρεμμυδάκι προσθέτουμε τον φρέσκο σολομό και σβήνουμε με βότκα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τον άνηθο , λιγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Ριχνουμε τα βρασμένα λιγκουίνι και ανακατεύουμε.


<<<>>>


H σπέσιαλ lady σεφ Αριστέα από το εστιατόριο Δάφνη προτείνει...

 

ΣΙΟΥΦΙΧΤΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΜΕ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ,ΚΡΑΣΙ,ΘΥΜΑΡΙ & ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ

 

  

ΥΛΙΚΑ 

  • 250ΓΡ ΣΙΟΥΦΙΧΤΑ
  • 100 ΓΡ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΤΡΙΜΕΝΟ
  • 50ΓΡ ΛΕΥΚΟ ΞΗΡΟ ΚΡΑΣΙ
  • 300 ΓΡ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΩΤΑΡΙΣΜΕΝΑ
  • 80 ΓΡ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ ΤΡΙΜΕΝΗ
  • ΛΑΔΙ ΛΕΥΚΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ
  • 300ΓΡ ΖΩΜΟΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Η  ΚΟΤΑΣ
  • ΘΥΜΑΡΙ ΦΡΕΣΚΟ
  • ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΟ 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: ΣΕ ΔΥΝΑΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΩΤΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΙΑ 3 ΛΕΠΤΑ. ΣΒΗΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ, ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΖΩΜΟ ΚΑΙ ΣΙΓΟΒΡΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 5 ΛΕΠΤΑ. ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΒΡΑΣΜΕΝΑ ΣΙΟΥΦΙΧΤΑ. ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΧΥΛΟΣΟΥΝ ΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ.ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΛΕΥΚΗΣ ΤΡΟΥΦΑΣ, ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΘΥΜΑΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ.     

 

 

<<<>>>
 

  

ΡΥΖΟΤΟ

με φρέσκα καλαμαράκια,κουρκουμά ,τζίτζερ & ξύσμα λεμονιού

 

 

 

ΥΛΙΚΑ

500γρ φρέσκα καθαρισμένα καλαμαράκια

  • 500γρ ρύζι για ρυζότο
  • 1/2 λίτρο ζωμό ψαριού
  • 1/2 λίτρο ζωμό χορταρικών
  • ξύσμα 2 λεμονιών μόνο το κίτρινο μέρος
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1/3 γρ κουρκουμά
  • 130γρ βούτυρο
  • 1/3 κουτ.γλ.τζίτζερ τριμμένο
  • 1/2 λίτρο λευκό κρασί
  • 1φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • αλατοπίπερο
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο

 

 

Εκτέλεση: Σωτάρουμε τα καλαμαράκια ροδέλες στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το τζίτζερ και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε λίγο να αποροφηθεί και τα βγάζουμε από την κατσαρόλα. Προσθέτουμε μετά το κρεμμύδι,σωτάρουμε να γίνει διάφανο και προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε σιγά σιγά τους ζωμούς οι οποίοι πρέπει να ειναι ζεστοί και ανακατεύουμε συνεχώς. Ρίχνουμε αλατοπίπερο και τον κουρκουμά. Ρίχνουμε και το ξύσμα των λεμονιών και σιγοβράζουμε μέχρι να κρατάει το ρύζι, περίπου 20 λεπτα. Προσθέτουμε και τα καλαμαράκια. Τελειώνουμε προσθέτοντας το βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα ανακατεύοντας καλά σερβίρουμε αμέσως στο πιάτο προσθέτοντας φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φλέικς παρμεζάνας.

 

<<<>>>

 

ΧΟΙΡΙΝΟ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ

 με κόκκινο κρασί,λιαστές ντομάτα κεφαλοτύρι σε κερβελάκιου ψωμιού

 

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό στήθος χοιρινό κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 15 λιαστές ντομάτες
  • 300γρ κεφαλοτύρι σε κύβους (π.χ. κεφαλλονιάς)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1/2 κουταλάκι καυτερό μπούκοβο
  • 1/2 κουταλακι γλυκό μπούκοβο
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
  • 8 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
  • 4 καρβελάκια ψωμι

 

 

 

Εκτέλεση: Σε κατσαρόλα με δυνατή φωτιά σωτάρουμε το κρέας στο μισό λάδι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σωτάρουμε μέχρι να ροδίσει το κρέας. Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά περιμένοντας να αποροφηθεί. Προσθέτουμε τις λιαστές, το μπούκοβο, το αλατοπίπερο, το δεντρολίβανο και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Σβήνουμε την φωτιά και ρίχνουμε τους κύβους του τυριού. Ανοίγουμε στην μέση τα καρβελάκια, αφαιρούμε την ψίχα και προσθέτουμε το φαγητό με την σάλτσα του.


<<<>>>


"To Cafe-Cafe προτείνει: Τρία νέα cocktail που αξίζει να δοκιμάσετε και -γιατί όχι;- να φτιάξετε μόνοι σας"


Zombie (twisted)Glass: Tiki
Method: Ρίχνουμε όλα τα συστατικά στο shaker και χτυπάμε, έπειτα σουρώνουμε στο ποτήρι και προσθέτουμε τριμμένο πάγο.
Garnish: Δυόσμος, κομμάτι ανανά και lime
Ingrediens:
Zombie Blend 90ml (είναι ενα blend που αποτελείται από 7 ρούμι)
Orange Fine Champagne 20ml
Pink Grapefrute 20ml
Lime 25ml
Simple Syrop 20ml
Pineapple Pure 25ml (homemade)
Grenadine 7.5ml
Angostura Aromatic Bitters 2 dash
Orange Bitters 1 dash
Falernum 10ml (homemade)


Pink Woman
Glass: Wine (Bubble)
Method: Ρίχνουμε όλα τα συστατικά στο shaker και χτυπάμε, έπειτα σουρώνουμε στο ποτήρι και προσθέτουμε τριμμένο πάγο.
Garnish: Δυόσμος, φράουλα και lime
Ingrediens:
Vodka 50ml
Coconat Pure 40ml
Strawberry Pure 40ml
Lime 20ml
Vanilla Syrop 15ml
1 barspoon yogurt

 


Gold Digger
Glass: Coupe
Method: Ρίχνουμε όλα τα συστατικά στο shaker και χτυπάμε καλά, έπειτα διπλο-σουρώνουμε στο ποτήρι το οποίο έχουμε παγώσει.
Garnish: Ένα φύλλο δυόσμου και πάνω του ένα αποξηραμένο τριαντάφυλλο.
Ingrediens:
Black Rum 50ml
Pineapple Pure 30ml
Ginger Syrop 20ml (homemade)
Vanilla Syrop 25ml
Lime 15ml
Angostura Aromatic Bitters 3 dash
5 spearmint leaves



Νέα


Kαβάλα: H πριγκίπισσα
της Μακεδονίας

 

Aντίπαρος: Kόκορας
πάτιδο, γούνα και σούμα

 

Σύρος: Λουκούμια, χαλβαδόπιτες
και ''Σαν Μιχάλη''

          

Χτισμένη αμφιθεατρικά πλάι στη θάλασσα, με την αύρα της  να φέρνει πηγαία μυρωδιές  και αρώματα από την Ανατολή, με πλακόστρωτα σοκάκια και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, με ανθρώπους φιλόξενους και δοτικούς, η Καβάλα, ήταν, είναι και θα παραμείνει μία πόλη που την ερωτεύεσαι από την πρώτη στιγμή…

      

Μπορεί να είναι ένα από τα μικρότερα κυκλαδονήσια όμως η φήμη της τόσο για τις φυσικές ομορφιές της όσο και για την πλούσια γαστρονομική της παράδοση, ξεπερνά κατά πολύ το μέγεθος της. Μια ανάσα από την Πάρο κι όμως έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες στην κουζίνα.

 Οι πρόσφυγες από τη Χίο και τη Μικρασία έφεραν μαζί τους τα μυρωδάτα λουκούμια, τις τραγανές χαλβαδόπιττες, γνωστές πλέον σε όλον τον κόσμο, αφού σε κάθε καράβι από και προς το νησί θα συναντήσετε και τους άξιους πρεσβευτές της με τα ψάθινα καλάθια τους να πωλούν σε τουρίστες και Έλληνες χαλβαδόπιτες για την λιγούρα.