Κατηγορίες

Koo Club

Η Μύκονος στο πιάτο σας!

Ξεχωριστή στη διασκέδαση της, μοναδική στην κουζίνα της. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε μια από τις καλύτερες μαγείρισσες του νησιού, τη Μαργαρίτα, η οποία μας μυεί στα μυστικά της μυκονιάτικης κουζίνας δίνοντας μας τις πιο «πολύτιμες» αυθεντικές συνταγές της, από νηστίσιμους ρεβυθοκεφτέδες μέχρι μπακαλιάρο πλακί για την 25η Μαρτίου! Γιατί η Μύκονος πάντα σου αφήνει την καλύτερη γεύση…

 

ΜΑΡΑΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ


 

 

Υλικά 

  • 2 φλ. Μάραθος
  • 3 φλ. Κρεμμύδι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε το μάραθο και τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά ώσπου να πετύχουμε ένα σφιχτό μείγμα. Ρίχνουμε κουταλιές σε καυτό λάδι και τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ ρόδινο χρώμα.

Μπορούμε να τους σερβίρουμε ζεστούς αλλά και κρύους. 

ΤΙΡ για extra νοστιμιά: Φτιάχνουμε μια σάλτσα με τρεις κουταλιές πελτέ. Αραιώνουμε με λίγο νερό, προσθέτουμε ½ κουταλάκι ζάχαρη και ½ αλάτι, τη βράζουμε για 5 λεπτά για να πήξει, την αφήνουμε να κρυώσει και βουτάμε μέσα τους μαραθοκεφτέδες.

  

<<<>>>

  

Μόστρα κοπανιστή με ντομάτα

 
                                                                                     
                                               
 

 Υλικά

  • 4 τεμ. Παξιμάδι άσπρο ή μαύρο
  • 300γρ κοπανιστή Μυκόνου
  • 2 ντομάτες μέτριες κομμένες τετραγωνάκια
  • 200γρ λάδι
  • Ρίγανη

 

Εκτέλεση: Βρέχουμε ελαφρώς τα παξιμάδια, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα, τα αλείφουμε με την κοπανιστή, βάζουμε από πάνω την ντομάτα και περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τέλος από πάνω ρίχνουμε τη ρίγανη.

 

<<<>>>

 

 

Μπακαλιάρος πλακί φούρνου για την 25η Μαρτίου 


Υλικά για 4 άτομα

1 φύλλο μπακαλιάρο παστό 1 1/2 kg
4-5 μέτριες πατάτες
4 μεγάλες φρέσκες ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας μάραθο (είναι η εποχή του τώρα στη Μύκονο) προαιρετικά
1 κουταλιά άνιθο
1/2 κιλό σέσκουλα χοντροκομμένα
1 λεμόνι
πιπέρι

Εκτέλεση: Αφαιρούμε από τον μπακαλιάρο το αλάτι, τον κόβουμε σε μερίδες και τον βάζουμε για 24 ώρες σε νερό να ξαλμυρίσει (στο 24ωρο του αλλάζουμε το νερό περίπου 6 φορές). Αφαιρούμε τα κόκκαλα, τον πλένουμε, τον στραγγίζουμε και κατόπιν τον βάζουμε σε ένα μπολ και τον περιχύνουμε με τον χυμό ενός λεμονιού. Κόβουμε τα κρεμμύδια και τις πατάτες σε μεγάλες ροδέλες και τα ανακατεύουμε μαζί με τις 3 ντομάτες, τα μυρωδικά, τα σκόρδα, το 1 φλυτζάνι λάδι, τα σέσκουλα και τον πελτέ ντομάτος τον οποίο έχουμε λιώσει σε ένα ποτήρι νερό με πιπέρι. Τα στρώνουμε στο ταψί, βάζουμε τις φέτες του μπακαλιάρου από πάνω και έπειτα στρώνουμε μια ντομάτα κομμένη σε ροδέλες. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, 1 φλυτζάνι νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC, περίπου για 1 ώρα μέχρι το φαγητό να ροδοκοκκινίσει και να μείνει μόνο με το λάδι του.

 

<<<>>>


 Ρεβυθοκεφτέδες

                                     


Υλικά

  • 500γρ ρεβύθια αποφλυωμένα
  • 300γρ ψίχα ψωμί
  • 1 κρεμμ'υδι μεγάλο
  • 1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές άνιθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο
  • αλάτι-πιπέρι


Εκτέλεση: Βάζουμε τα ρεβύθια από το βράδυ στο νερό έως το πρωί να φουσκώσουν. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν, τα ξαφρίζουμε με μια κουτάλα. Μόλις βράσουν τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Στη συνέχεια στίβουμε το ψωμί που έχουμε βάλει στο νερό, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε τους ρεβυθοκεφτέδες, τους αλευρώνουμε ελαφρά και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι (ηλιέλαιο κατά προτίμηση).

  

Σως Γιαουρτιού

Υλικά για τη σως

  • 200γρ γιαούρτι
  • ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι


Εκτέλεση: ανακατεύουμε όλα τα υλικά ελαφρά με ένα πιρούνι και η σως είναι έτοιμη!



Νέα


Kαβάλα: H πριγκίπισσα
της Μακεδονίας

 

Aντίπαρος: Kόκορας
πάτιδο, γούνα και σούμα

 

Σύρος: Λουκούμια, χαλβαδόπιτες
και ''Σαν Μιχάλη''

          

Χτισμένη αμφιθεατρικά πλάι στη θάλασσα, με την αύρα της  να φέρνει πηγαία μυρωδιές  και αρώματα από την Ανατολή, με πλακόστρωτα σοκάκια και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, με ανθρώπους φιλόξενους και δοτικούς, η Καβάλα, ήταν, είναι και θα παραμείνει μία πόλη που την ερωτεύεσαι από την πρώτη στιγμή…

      

Μπορεί να είναι ένα από τα μικρότερα κυκλαδονήσια όμως η φήμη της τόσο για τις φυσικές ομορφιές της όσο και για την πλούσια γαστρονομική της παράδοση, ξεπερνά κατά πολύ το μέγεθος της. Μια ανάσα από την Πάρο κι όμως έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες στην κουζίνα.

 Οι πρόσφυγες από τη Χίο και τη Μικρασία έφεραν μαζί τους τα μυρωδάτα λουκούμια, τις τραγανές χαλβαδόπιττες, γνωστές πλέον σε όλον τον κόσμο, αφού σε κάθε καράβι από και προς το νησί θα συναντήσετε και τους άξιους πρεσβευτές της με τα ψάθινα καλάθια τους να πωλούν σε τουρίστες και Έλληνες χαλβαδόπιτες για την λιγούρα.