Κατηγορίες

Koo Club

 

Λαχανοντολμάδες με μπεσαμέλ

 

Υλικά

 

  • 1 λάχανο μέτριο
  • 750γρ μοσχαρίσιο κιμά
  • 250γρ χοιρινό κιμά
  • ½ φλιτζάνι ρύζι
  • ½ ματσάκι άνηθο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο

 


 

Για την μπεσαμέλ

 

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • 4 φλιτζάνια γάλα (καλύτερα ζεστό)
  • 200γρ βούτυρο
  • 2 αυγά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο τριμμένο

 


Εκτέλεση: Ζεματίζουμε το λάχανο μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα και να βγαίνουν. Ανοίγουμε τα φύλλα έτοιμα για τη γέμιση που θα φτιάξουμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, ρίχνουμε τον μοσχαρίσιο,  τον χοιρινό κιμά και τα κρεμμύδια και τσιγαρίζουμε. Όταν πάρει χρώμα ο κιμάς προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, αλατοπίπερο και το ρύζι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί για 5-10 λεπτά. Κατεβάζουμε το μείγμα από την φωτιά, βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού σε κάθε φύλλο από το λάχανο και το τυλίγουμε.  Αφού τυλίξουμε όλα τα φύλλα, παίρνουμε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο βούτυρο, μία στρώση  από τα φύλλα του λάχανου που περισσεύουν και τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον (κοντά για να μην ανοίξουν). Τα πιο σκληρά φύλλα τα βάζουμε κάτω για να μαλακώσουν πιο γρήγορα. Προσθέτουμε ζεστό νερό, αλατοπίπερο και σκεπάζουμε με ένα πιάτο πορσελάνινο να πιέζει τους λαχανοντολμάδες. Τους αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για μισή με μία ώρα.
Μπεσαμέλ: Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο να κάψει σε σιγανή φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα για αν μην σβολιάσει. Ρίχνουμε το ζεστό γάλα χτυπώντας το με σύρμα. Τέλος βάζουμε τα αυγά, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να ψηθεί για 10 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς  μέχρι να γίνει μια παχύρευστη σάλτσα. Αν η μπεσαμέλ γίνει πολύ σφιχτή αραιώνουμε με λίγο γάλα ακόμα.
ΤΙΡ: Προαιρετικά για την μπεσαμέλ μπορείτε να στύψετε  ½  λεμόνι και αντί για γάλα να χρησιμοποιήσετε τον ζωμό από τους λαχανοντολμάδες.

 

Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες σε μια πιατέλα και περιχύνουμε από πάνω την μπεσαμέλ.

 

Καλή σας όρεξη!!!

 

<<<>>>

 

Πατατοσαλάτα

 

Υλικά 

  • ½ κιλό πατάτες
  • 200γρ λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 100γρ κάπαρη (αν έχει αλάτι δεν προσθέτουμε)
  • 3-4 κλωναράκια άνηθο φρέσκο
  • 3-4 κλωναράκια μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 2-3 κλωναράκια μάραθο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • Λεμόνι στημένο
  • Ελαιόλαδο

 

 

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε τετραγωνάκια, τις βράζουμε ώσπου να μαλακώσουν, τις στραγγίζουμε και όπως είναι ζεστές προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι και βάζουμε ελαιόλαδο. Μπορούμε για περισσότερη νοστιμιά να προσθέσουμε και το τοπικό τυρί Σαν Μιχάλης.

 




Νέα


 Απέναντι...γαλάζιο

 

24 Αγαπημένες Κυκλαδίτικες Παραλίες

 

Cuba Gastronomia

          

Ένα ταξίδι στο αντί – θετο.
Σε τέσσερα νησιά που ξεχωρίζουν
με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους,
τους λιγοστούς ή και
ανύπαρκτους κατοίκους τους, την
ανεπιτήδευτη ομορφιά τους, όλα τους
όμως με ένα κοινό σημείο: Το «αντί» τους!

      

Σ’ ένα καθαρά υποκειμενικό ζήτημα, ο
Γιάννης Τούντας επιλέγει τις δικές του
αγαπημένες, έχοντας «σαρώσει» στην
κυριολεξία, κάθε νησί δεκάδες φορές,
εκατοστό, εκατοστό…

 Η σχετικά άγνωστη κουζίνα της
Κούβας, έχει τη δική της ιστορία
με ή χωρίς καρύδες, αμερικανικά
εμπάργκο και Φιντέλ Κάστρο...