Κατηγορίες

Koo Club

Το «Παραδοσιακόν» επιστρέφει δριμύτερο και πιο νόστιμο από ποτέ! Το φοβερό και τρομερό ουζερί-μεζεδοπωλείο της Ύδρας δεν εφησυχάζει στο success story των πιάτων του αλλά εφευρίσκει διαρκώς νέους γευστικούς πειρασμούς. Αυτήν τη φορά η Χριστιάνα Κίτσου, ιθύνων -και πάντα ανήσυχος- νους του «Παραδοσιακόν» μας προτείνει σαρδέλα ψητή, που σαφώς ανεβάζει το θέμα σε άλλο επίπεδο, και μια υπέροχη σαλάτα νησιώτικη με γαύρο μαρινάτο, κρίταμο και ντοματίνια. Αν δεν βγάλατε ήδη χαρτί και στυλό, βγάλτε τουλάχιστον εισιτήρια.

 


 

Της Ύδρας τα Καμώματα!

Μικρή στο μάτι, μεγάλη όμως (η χάρη της!) σε όλα τα υπόλοιπα. Η μικροσκοπική «πριγκίπισσα» του αργοσαρωνικού ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει, και με ποιους, για να φύγεις από την αγκαλιά της με την καλύτερη γεύση. Με οδηγό λοιπόν στην κουζίνα τον ιδιοκτήτη του μεζεδοπωλείου «Το Παραδοσιακόν» (στην παραλία της Ύδρας) Παναγιώτη Κίτσο μαθαίνουμε πώς να φτιάξουμε πεντανόστιμο καλαμάρι γεμιστό και μπακαλιάρο σκορδαλιά ενώ με την Χριστιάνα Κίτσου, ιδιοκτήτρια του Café-Bar-Restaurant «Ενάλιον» πίσω από την μπάρα, δροσιζόμαστε μεθυστικά με δυο cocktails γεμάτα άρωμα και γεύση. Όπως και η Ύδρα…


 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

Μπακαλιάρο με σκορδαλιά μαγειρεύουν και σερβίρουν για την 25η Μαρτίου,
ο σεφ του Μεζεδοπολείου "Παραδοσιακόν" στην Υδρα,
Κος Τάκης Κίτσος και η ιδιοκτήτρια Χριστιάνα Κίτσου.


ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ 

Βάζουμε στο νερό τον μπακαλιάρο αφού πρώτα του έχουμε αφαιρέσει την πέτσα. Για 24 με 36 ώρες πρέπει να μείνει στο νερό το οποίο πρέπει να αλλαχθεί 3 με 4 φορές για να μην χάσει το ψάρι τελείως την γεύση του. 

Ετοιμάζουμε το κουρκούτι βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ αλεύρι με μπύρα μέχρι να γίνει ένας χυλός που θα στέκεται ωραία στο ψάρι και δεν θα τρέχει. Προσθέτουμε αλάτι μόνο εάν δοκιμάσουμε λίγο το κουρκούτι. 

Τηγανίζουμε σε πολύ καυτό ελαιόλαδο μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. 



ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ 

Υλικά: Μια φρατζόλα μπαγιάτικο ψωμί (κατά προτίμηση ολικής αλέσεως). 5-6 σκελίδες σκόρδο 1 ποτ. κρασιού λάδι αλάτι λίγο ξύδι

 1 φλιτζ. τσαγιού καρύδια καθαρισμένα

 Μουλιάζουμε την ψίχα του ψωμιού και την στύβουμε πολύ καλά. Λιώνουμε στο γουδί τα σκόρδα και τα καρύδια. Προσθέτουμε το ψωμί το λάδι το αλάτι και το ξύδι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν


<<<>>>


Καλαμάρι γεμιστό (για 4 άτομα)



Υλικά

2 καλαμάρια 400 gr. περίπου το καθένα
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1/2 πιπεριά ψιλοκομμένη
1 φλυτζάνι του καφέ μαιντανό
200 gr. φέτα
200 gr. κεφαλοτύρι


Για το λαδολέμονο
λάδι, λεμόνι, μουστάρδα


Εκτέλεση
Καθαρίζω τα καλαμάρια. Αναμειγνύω όλα τα υλικά και με το μίγμα γεμίζω τα καλαμάρια. Ψήνω στα κάρβουνα για 10-15 λεπτά. Για το λαδολέμονο αναμειγνύω 200 ml λάδι, 100 ml χυμό λεμονιού και 1
κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα. Αφού ψηθούν τα καλαμάρια, τα χαράζω και τα περιχύνω με το
λαδολέμονο, ρίχνω φρέσκο πιπέρι και μαιντανο και σερβίρω.

 

<<<>>>

 

 

COCTAIL ENALION


Ρούμι
Χυμό lime
Μία κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη
Φύλλα βασιλικού
Θυμαρίσιο μέλι 
Εκτέλεση: Χτυπάμε στο μπλέντερ το lime με το μέλι προσθέτουμε την μαύρη ζάχαρη, το ρούμι και το βασιλικό και χτυπάμε με τριμμένο πάγο.


<<<>>>


 COCTAIL FROZEN MARGARITA


Λευκή τεκίλα
Quantro
Lime
Αλάτι
Εκτέλεση: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ με τριμμένο πάγο και σερβίρουμε σε ποτήρι που έχουμε πασπαλίσει με αλάτι.


 <<<>>>


H ΤSERIA είναι μία μικρή τοπική επιχείρηση που δημιουργήθηκε το 2013.
Μας αρέσει να φτιάχνουμε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.
Όλα είναι χειροποίητα και παρασκευάζονται με πολλή αγάπη και μεράκι.
Επιλέγουμε ολόφρεσκα ελληνικά φρούτα, βασιζόμαστε σε παραδοσιακές σπιτικές συνταγές, οι οποίες δεν περιέχουν αρώματα, γλυκόζη,
χρώματα, πρόσθετα και συντηρητικά.
Δοκιμάστε και θα καταλάβετε ότι η γεύση τους είναι φυσική, έντονη και φρουτένια!


Γλυκό Κυδώνι

 

Υλικα:
1kg κυδώνια
1 kg ζάχαρη
200 ml νερό
αμύγδαλα
αρμπαρόριζα

 

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε μικρά μπαστουνάκια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό και τα ζεματίζουμε για 10΄. Αφότου μαλακώσουν λίγο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσουν μέχρι τα υγρά τους να γίνουν ένα πηχτό σιρόπι. Λίγο πριν είναι έτοιμο προσθέτουμε τα αμύγδαλα και την αρμπαρόριζα και αφήνουμε να βράσει μέχρι η αρμπαρόριζα
απελευθερώσει τα αρώματα της. Μόλις είναι έτοιμο, έχουμε αποστειρώσει βάζα και τα γεμίζουμε με το νόστιμο γλυκό μας.

 

<<<>>>


Παραδοσιακή Συνταγή: Γεμιστά

 

Γεμιστά


Υλικά (για 4 άτομα) 

  • 2 μέτριες ντομάτες
  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 3 πατάτες μέτριες
  • Ρύζι καρολίνα 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη ανά γεμιστό
  • 1 κρεμμύδι ξερό μικρό
  • 1 κουτ. γλυκού κουκουνάρι
  • 1 κουτ. γλυκού σταφίδα
  • 1 κουτ. γλυκού τριμμένο
  • Καρότο
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 3 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. γλυκού πελτέ
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Εκτέλεση: Αφαιρούμε το εσωτερικό της ντομάτας και της πιπεριάς. Το εσωτερικό της ντομάτας το κρατάμε, της πιπεριάς το πετάμε. Σε ένα μπλέντερ πολτοποιούμε το εσωτερικό της ντομάτας. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε ελαιόλαδο για να τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι. Μόλις το κρεμμύδι καραμελώσει ρίχνουμε το ρύζι, το κουκουνάρι, τη σταφίδα, το καρότο και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Μόλις μαλακώσει το ρύζι, χωρίς να είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από την φωτιά. Σε ένα ταψί βάζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές, ρίχνουμε λίγη ζάχαρη μέσα στα λαχανικά και τα γεμίζουμε με το μείγμα του ρυζιού. Βάζουμε τα καπάκια από τα λαχανικά, κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες, σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε τον πελτέ με νερό, αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε πάνω από τα γεμιστά μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 0C, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και πριν το βάλουμε στον φούρνο κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180 0C. Ψήνουμε για 1,5 - 2 ώρες (ελέγχουμε αν η πατάτα έχει ψηθεί) και 5 λεπτά πριν τα βγάλουμε από τον φούρνο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρουν χρώμα.

 

ΤΙΡ: τρίβουμε λίγη φρυγανιά πάνω από τα γεμιστά, τραβάει τα υγρά και γίνεται πιο στεγνο το φαγητό.



Νέα


 Απέναντι...γαλάζιο

 

24 Αγαπημένες Κυκλαδίτικες Παραλίες

 

Cuba Gastronomia

          

Ένα ταξίδι στο αντί – θετο.
Σε τέσσερα νησιά που ξεχωρίζουν
με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους,
τους λιγοστούς ή και
ανύπαρκτους κατοίκους τους, την
ανεπιτήδευτη ομορφιά τους, όλα τους
όμως με ένα κοινό σημείο: Το «αντί» τους!

      

Σ’ ένα καθαρά υποκειμενικό ζήτημα, ο
Γιάννης Τούντας επιλέγει τις δικές του
αγαπημένες, έχοντας «σαρώσει» στην
κυριολεξία, κάθε νησί δεκάδες φορές,
εκατοστό, εκατοστό…

 Η σχετικά άγνωστη κουζίνα της
Κούβας, έχει τη δική της ιστορία
με ή χωρίς καρύδες, αμερικανικά
εμπάργκο και Φιντέλ Κάστρο...