Κατηγορίες

Koo Club

ΣΥΜΗ – ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Από την Αφροδίτη Α. Καλομάρη - akalomari@yahoo.gr

 

Συμιακό γαριδάκι, γαελοπιτάκια και τεμπελογιαπράκια

Αναμφισβήτητα το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε το όνομα της Σύμης είναι το Συμιακό γαριδάκι που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ο τοπικός…πασατέμπος! Το γαριδάκι αυτό είναι μικρό – πρόκειται για μία σπάνια ποικιλία που βρίσκεται κυρίως σε όλα τα κάτω Δωδεκάνησα (Χάλκη, Τήλο και Σύμη) και τρώγεται ολόκληρο. Γίνεται τηγανητό και κανείς δεν μπορεί να φάει μόνον ένα…

Παράλληλα, διάφορα ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην τοπική γαστρονομία, ενώ μία ακόμη πολύ ξεχωριστή σπεσιαλιτέ είναι τα γαελοπιτάκια, γνωστά και ως αθερινοπιτάκια. Μπουκιές δηλαδή – σαν κροκέτες.

Για τους λάτρεις του κρέατος, ο κόκορας παστιτσάδα με χοντρά μακαρόνια θα ξετρελάνει τους «μακαρονάδες», ενώ το κοτόπουλο με αμύγδαλα είναι μια συνταγή πραγματικά μοναδική σε σύλληψη και γεύση. Παραδοσιακά, είναι και τα τεμπελογιαπράκια, δηλαδή ντολμαδάκια γιαλαντζί.

Ακόμη, φτιάχνουν κατιμέρια (μικρά τηγανητά πιτάκια από αλευροχυλό περιχυμένα με πετιμέζι), ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε μπισκότα όπως οι πάστες Σύμης (κλασικά τραγανά παραδοσιακά μπισκότα με άρωμα πορτοκάλι και βανίλιας), πλεξούδες μοσχομυριστά παραδοσιακά με άρωμα πορτοκάλι πασπαλισμένα με ζάχαρη, τα αμωνιακένα (αμμωνίας τρυφερά με υπέροχη ύφη και γεύση αρωματισμένα με βανίλια και ξύσμα από νεράντζι) αλλά και αυγοκούλες διακοσμητικά και μόνον επίσης πασχαλινά ως επί τω πλείστον μπισκότα.

Τέλος, στα συμιακά γλυκά, πρωταγωνιστούν οι λουκουμάδες ή ακούμια που θυμίζουν πολύ τους λουκουμάδες με θαυμάσιο ντόπιο μέλι, τα παξιμάδια διαφόρων τύπων, καθώς και τα κουλουράκια, βουτύρου ή ζαχαρένια.

 

 Συνταγή

Αθερινοπιτάκια Σύμης (Γαελοπιτάκια)

 

Υλικά:

1 κιλό αθερίνα

2 φλιτζ. αλεύρι

1 ½ φλιτζ. ψιλοκομμένες ντομάτες μαζί με τον χυμό τους

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

½ φλιτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

½ φλιτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο

½ κ.γ. μαγειρική σόδα

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ελαιόλαδο ή άλλο λάδι για το τηγάνισμα

 

Εκτέλεση:

Πλένετε καλά τα ψάρια, τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι, τα πασπαλίζετε με αλάτι και τα ανακατεύετε ελαφρά και κατόπιν τα αφήνετε να στραγγίξουν για 15 λεπτά.

Αναμειγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι, τις ντομάτες με τον χυμό τους, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα βότανα και την μαγειρική σόδα.

Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα.

Προσθέτετε τα ψάρια και ανακατεύετε.

Ζεσταίνετε ελαιόλαδο ή άλλο λάδι σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι.

Ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα με τα ψάρια μέσα στο καυτό λάδι.

Τα τηγανίζουμε γυρίζοντάς τα μία φορά, μέχρι να ροδίσουν.

Τα αφήνετε να στραγγίξουν σε μία πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει το μείγμα σας και συμπληρώνετε ελαιόλαδο αν χρειαστεί.



Νέα


Kαβάλα: H πριγκίπισσα
της Μακεδονίας

 

Aντίπαρος: Kόκορας
πάτιδο, γούνα και σούμα

 

Σύρος: Λουκούμια, χαλβαδόπιτες
και ''Σαν Μιχάλη''

          

Χτισμένη αμφιθεατρικά πλάι στη θάλασσα, με την αύρα της  να φέρνει πηγαία μυρωδιές  και αρώματα από την Ανατολή, με πλακόστρωτα σοκάκια και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, με ανθρώπους φιλόξενους και δοτικούς, η Καβάλα, ήταν, είναι και θα παραμείνει μία πόλη που την ερωτεύεσαι από την πρώτη στιγμή…

      

Μπορεί να είναι ένα από τα μικρότερα κυκλαδονήσια όμως η φήμη της τόσο για τις φυσικές ομορφιές της όσο και για την πλούσια γαστρονομική της παράδοση, ξεπερνά κατά πολύ το μέγεθος της. Μια ανάσα από την Πάρο κι όμως έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες στην κουζίνα.

 Οι πρόσφυγες από τη Χίο και τη Μικρασία έφεραν μαζί τους τα μυρωδάτα λουκούμια, τις τραγανές χαλβαδόπιττες, γνωστές πλέον σε όλον τον κόσμο, αφού σε κάθε καράβι από και προς το νησί θα συναντήσετε και τους άξιους πρεσβευτές της με τα ψάθινα καλάθια τους να πωλούν σε τουρίστες και Έλληνες χαλβαδόπιτες για την λιγούρα.