Κατηγορίες

Koo Club

 

 Συνταγή

Αθερινοπιτάκια Σύμης (Γαελοπιτάκια)

 

Υλικά:

1 κιλό αθερίνα

2 φλιτζ. αλεύρι

1 ½ φλιτζ. ψιλοκομμένες ντομάτες μαζί με τον χυμό τους

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

½ φλιτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

½ φλιτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο

½ κ.γ. μαγειρική σόδα

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ελαιόλαδο ή άλλο λάδι για το τηγάνισμα

 

Εκτέλεση:

Πλένετε καλά τα ψάρια, τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι, τα πασπαλίζετε με αλάτι και τα ανακατεύετε ελαφρά και κατόπιν τα αφήνετε να στραγγίξουν για 15 λεπτά.

Αναμειγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι, τις ντομάτες με τον χυμό τους, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα βότανα και την μαγειρική σόδα.

Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα.

Προσθέτετε τα ψάρια και ανακατεύετε.

Ζεσταίνετε ελαιόλαδο ή άλλο λάδι σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι.

Ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα με τα ψάρια μέσα στο καυτό λάδι.

Τα τηγανίζουμε γυρίζοντάς τα μία φορά, μέχρι να ροδίσουν.

Τα αφήνετε να στραγγίξουν σε μία πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει το μείγμα σας και συμπληρώνετε ελαιόλαδο αν χρειαστεί.



Νέα


Kαβάλα: H πριγκίπισσα
της Μακεδονίας

 

Aντίπαρος: Kόκορας
πάτιδο, γούνα και σούμα

 

Σύρος: Λουκούμια, χαλβαδόπιτες
και ''Σαν Μιχάλη''

          

Χτισμένη αμφιθεατρικά πλάι στη θάλασσα, με την αύρα της  να φέρνει πηγαία μυρωδιές  και αρώματα από την Ανατολή, με πλακόστρωτα σοκάκια και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, με ανθρώπους φιλόξενους και δοτικούς, η Καβάλα, ήταν, είναι και θα παραμείνει μία πόλη που την ερωτεύεσαι από την πρώτη στιγμή…

      

Μπορεί να είναι ένα από τα μικρότερα κυκλαδονήσια όμως η φήμη της τόσο για τις φυσικές ομορφιές της όσο και για την πλούσια γαστρονομική της παράδοση, ξεπερνά κατά πολύ το μέγεθος της. Μια ανάσα από την Πάρο κι όμως έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες στην κουζίνα.

 Οι πρόσφυγες από τη Χίο και τη Μικρασία έφεραν μαζί τους τα μυρωδάτα λουκούμια, τις τραγανές χαλβαδόπιττες, γνωστές πλέον σε όλον τον κόσμο, αφού σε κάθε καράβι από και προς το νησί θα συναντήσετε και τους άξιους πρεσβευτές της με τα ψάθινα καλάθια τους να πωλούν σε τουρίστες και Έλληνες χαλβαδόπιτες για την λιγούρα.