I was shot…in Greece! (ή αλλιώς ξένες κινηματογραφικές ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα)


Αυτά παθαίνεις άμα είσαι όμορφη. Όλοι θέλουν να σε φωτογραφίσουν και οι σκηνοθέτες ονειρεύονται να σε έχουν έστω και σε μία ταινία τους. Θες η πολυμορφία των τοπίων, θες η φωτογένεια της, το ανεπανάληπτο φως της, η ιστορία της ή όλα αυτά μαζί, γεγονός είναι ότι η χώρα μας ποτέ δεν άφησε ασυγκίνητο το Χόλιγουντ –και όχι μόνο- και εδώ και δεκαετίες αποτέλεσε ιδανικό σκηνικό για διάσημες ξένες κινηματογραφικές παραγωγές, οι οποίες μάλιστα θα ήταν πολλαπλάσιες αν δεν είχαμε αυτήν την τερατώδη γραφειοκρατία και αν οι ιθύνοντες δεν έδειχναν μια αδικαιολόγητη απροθυμία. Καθώς μπαίνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού και η προβολή ταινιών είναι ό,τι καλύτερο για τις ζεστές νύχτες, αποφασίσαμε να γυρίσουμε την μπομπίνα πίσω και να θυμηθούμε τις ξένες ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα αναδεικνύοντας τις ομορφιές της οι οποίες πολλές φορές έκλεψαν την παράσταση ακόμα και από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές.


                                                                                        

Το παιδί και το δελφίνι, 1957

Και μόνο η θέα της νεαρής Σοφία Λόρεν, μουσκεμένης από τα νερά της Υδρας και μαυρισμένης από τον ελληνικό ήλιο να βουτά στη θάλασσα από μια ψαρόβαρκα με φόντο ένα κλασικά ελληνικό τοπίο, σε κάνει να θες επειγόντως να πάρεις μια γενναία γεύση, μυρωδιά και εικόνα ελληνικού καλοκαιριού. Η ταινία αφορά την ιστορία μιας ατίθασης νησιώτισσας από την Υδρα, η οποία βρίσκει στο βυθό ένα αρχαίο άγαλμα, το οποίο εποφθαλμιά ένας αρχαιοκάπηλος. Στην ταινία, που σκηνοθέτησε ο Νεγκουλέσκο και πρωταγωνιστεί ο Αλαν Λαντ (και ο Αλέξης Μινωτής) ακούγεται και το τραγούδι «Τι είν' αυτό που το λένε αγάπη;» ερμηνευμένο από τον Τόνι Μαρούδα και τη Σοφία Λόρεν.

 

Ο Χριστός ξανασtαυρώνεται (1957)

Αυθεντικός τίτλος: Αυτός που έπρεπε να πεθάνει. Διασκευή από τον Ζιλ Ντασέν του γνωστού μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη, γαλλική παραγωγή με τη Μελίνα Μερκούρη, γυρισμένο στην Κρήτη. 

 


                                                                                         


 

Ποτέ την Κυριακή (1960)

Μια ταινία κλασική, πλημμυρισμένη από Ελλάδα, το «Ποτέ την Κυριακή» δεν είναι ένα απλό ταξίδι στην ελληνική ομορφιά, αλλά ένας ύμνος στην ελληνική αρχαιότητα, στη μουσική, στην τέχνη, στη γυναικεία φύση και στη γοητεία της όμορφης και παράξενης πατρίδας μας. Πρώτο βραβείο ερμηνείας για τη Μελίνα στο Φεστιβάλ Καννών, ενώ ήταν υποψήφιο για πέντε Οσκαρ -σεναρίου, σκηνοθεσίας για τον Ζιλ Ντασέν, πρώτου γυναικείου ρόλου για τη Μελίνα, ενδυμάτων για την Ντένη Βαχλιώτη Ολντριτζ και μουσικής, το οποίο κατέκτησε τελικά για τα «Παιδιά του Πειραιά» του Μάνου Χατζιδάκι.


                                                                                         


Τα κανόνια του Ναβαρόνε» (1961)

Η Ρόδος γνωρίζει τρελό σουξέ: Γκρέγκορι Πεκ, Ντέιβιντ Νίβεν και Άντονι Κουίν (μαζί με την Ειρήνη Παπά), υπό την καθοδήγηση του Λι Τόμσον, φιλμάρουν στο «Σμαραγδένιο Νησί» ένα επιβλητικό πολεμικό δράμα με φόντο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Φαίδρα (1962)

Η κλασσική τραγωδία του «Ιππόλυτου» του Ευρυπίδη, όπως την ανασυνέθεσε η Μαργαρίτα Λυμπεράκη, οπότε και μεταφέρεται το ερωτικό τρίγωνο από την αρχαία Ελλάδα της βασιλικής οικογένειας του Θησέα, στην σύγχρονη Ελλάδα των εφοπλιστών. Η ταινία είχε διθυραμβική επιτυχία στην Ευρώπη, αν και η τύχη της στην Αμερική δεν ήταν ανάλογη.



                                                                    



Αλέξης Ζορμπάς (1964)

Η ταινία είναι βασισμένη στο διήγημα του Νίκου Καζαντζάκη και σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη. Ο Άντονι Κουίν υποδύθηκε τον κεντρικό ήρωα της ταινίας, τον Ζορμπά και συμπρωταγωνιστής του ήταν ο Άλαν Μπέιτς. Η ταινία κατάφερε να αποσπάσει τρία βραβεία Όσκαρ το 1964 και μεταξύ άλλων να κάνει διάσημο το χορό «Συρτάκι». Ο «Αλέξης Ζορμπάς» γυρίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος του στα Χανιά της Κρήτης και η χαρακτηριστική σκηνή του χορού διαδραματίζεται στην παραλία του χωριού Σταυρός.



Ο δρόμος της Κορίνθου (1967)

Ο Κλοντ Σαμπρόλ, σε μια από τις σπάνιες «εμπορικές» στιγμές του, στήνει πέριξ της κορινθιακής διώρυγας μια ταινία δράσης και κατασκοπικού μυστηρίου με μαύρα κουτιά και ραντάρ του ΝΑΤΟ. Πρωταγωνιστούν η Τζιν Σίμπεργκ κι ο Μορίς Ρονέ.

 

Απόδραση στην Αθήνα (1979)

Με γυρίσματα στην Ρόδο, όπου Αθήνα ένα μικρό αιγαιοπελαγίτικο νησί όπου βρίσκεται στατόπεδο κράτησης αιχμαλώτων. Τέλι Σαβάλας, Ρότζερ Μουρ, Ντέιβιντ Νίβεν, Κλαούντια Καρντινάλε.

                                                                  


                                                                  



Τζέιμς Μπόντ: Για τα Μάτια σου Μόνο (1981)

Στη δωδέκατη ταινία της παγκοσμίως γνωστής σειράς ταινιών δράσης, ο γόης πράκτορας 007 αναλαμβάνει να ανακτήσει από τα απομεινάρια ενός ναυαγίου στο Ιόνιο μια τελευταίας τεχνολογίας συσκευή επικοινωνίας για το συντονισμό των κινήσεων του αγγλικού στόλου. Ακολουθώντας τα ίχνη μαφιόζων, ο Μποντ καταλήγει στην πανέμορφη Κέρκυρα, περνώντας από αγαπημένες τοποθεσίες όπως το Αχίλλειο, ο Αγ. Σπυρίδων και το Ποντικονήσι. Σε μια από τις τελευταίες και πιο γεμάτες αδρεναλίνη σκηνές της ταινίας, ο Άγγλος κατάσκοπος αντιμετωπίζει έναν από τους στόχους του κυριολεκτικά αιωρούμενος από τους βράχους των Μετεώρων! Τα γυρίσματα της ταινίας προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις στη μοναστική κοινότητα, με τους μοναχούς να αντιδρούν καλύπτοντας τις οροφές των μοναστηριών με σεντόνια και υποβάλλοντας μηνύσεις εναντίον των δημιουργών της ταινίας. Παρά τα εμπόδια, η ταινία ολοκληρώθηκε επιτυχώς κι αποτέλεσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία του Box Office.


                                                                                         


Εραστές του Καλοκαιριού (Summer Lovers, 1982)

Η μοναδική ομορφιά της Σαντορίνης ως φόντο ενός ερωτικού τριγώνου στο καυτό από κάθε άποψη Summer lovers με τους Πίτερ Γκάλαχερ, Ντάριλ Χάνα και Βαλερί Κιενσάν. Ενα ζευγάρι συντηρητικών Αμερικανών έρχεται για διακοπές στη Σαντορίνη, όπου η γνωριμία με μια μποέμ Γαλλίδα αρχαιολόγο θα τους οδηγήσει σε μια ερωτική σχέση που δεν φαντάζονταν και που όμως θα τους κάνει να περάσουν τις πιο αξέχαστες διακοπές της ζωής τους.


                                                                                          


Απέραντο γαλάζιο (1988)

Μια ταινία που σε καλεί να βουτήξεις στα νερά του Αιγαίου, να κολυμπήσεις ανάμεσα στα δελφίνια του, να εξερευνήσεις το βυθό του, να ανακαλύψεις τις γραφικές παραλίες του και να ατενίσεις από ψηλά τον ορίζοντα. Πολλοί δεν κατάλαβαν τι ακριβώς θέλησε να πει ο Λικ Μπεσόν με την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του, ωστόσο αυτή αποτελεί κατά κοινή ομολογία έναν ύμνο στο γαλάζιο του Αιγαίου που έκανε την Αμοργό γνωστή ακόμα και σε όσους δεν γνώριζαν τι εστί... Κυκλάδες.


                                                                           
 

Σίρλεϊ Βάλενταϊν (1989)

 Κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού μονολόγου, με την Πολίν Κόλινς, ως μπουχτισμένη νοικοκυρά από το Λίβερπουλ, να καταφθάνει στη Μύκονο για να βρει τη χαρά της –τη σαρκική κυρίως. Και όπως καταλαβαίνετε…τη βρίσκει.



                                                                                    


Μεντιτερανέο (1991)

Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για αυτό το τρυφερό δράμα του Γκαμπριέλε Σαλβατόρες, που εκτυλίσσεται στο Καστελόριζο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μας αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, πως η Βάνα Μπάρμπα δε σκαμπάζει από ποδόσφαιρο...

Signs and Wonders (2000)

Μια από τις λιγότερο γνωστές ταινίες της λίστας, τα «Σημάδια και Θαύματα» είναι ιδανικά για τους λάτρεις των θρίλερ και αποτελούν μια από τις πρώτες ταινίες που γυρίστηκαν με εξοπλισμό ψηφιακής τεχνολογίας. Το σενάριο είναι εμπνευσμένο (αλλά όχι βασισμένο) στο υπερρεαλιστικό μυθιστόρημα Kosmos του Πολωνού συγγραφέα Witold Gombrowicz και αφηγείται την ιστορία ενός Αμερικανού επιχειρηματία που ζει στην ελληνική πρωτεύουσα με την οικογένειά του, διατηρώντας παράλληλα κρυφή σχέση τη συνάδελφό του. Μετά από μία σειρά γεγονότων που ο ίδιος θεωρεί σημαδιακά, αποφασίζει να εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία και να επιστρέψει στην Αμερική, χωρίς να περιμένει τις συνέπειες που πρόκειται να ακολουθήσουν. Μεγάλο μέρος της ταινίας γυρίστηκε σε αστικές περιοχές της Αθήνας, καθώς και στα Ζαγοροχώρια.


                                                                                     


Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι (2001)

Νίκολας Κέιτζ και Πενέλοπε Κρουζ γεμίζουν την κινηματογραφική οθόνη με εικόνες από την Κεφαλονιά. Μια ιστορία πολέμου και αγάπης που εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο τις ομορφιές της γραφικής Κεφαλονιάς. Το υπέροχο πρωταγωνιστικό δίδυμο, ο Τζον Μάντεν που μεγαλουργεί πίσω από την κάμερα και το (επιεικώς αναπροσαρμοσμένο) ευπώλητο μυθιστόρημα του Λουί ντε Μπερνιέρ συνυπογράφουν την εκτίναξη της Κεφαλλονιάς στο διεθνές φιλμοτουριστικό στερέωμα. Οι πρωταγωνιστές δήλωσαν ενθουσιασμένοι και από το φαγητό του νησιού.


                                                                                   

 

                                                                                   

 

Χωρίς Ταυτότητα (The Bourne Identity, 2002)

Αν και αποτελεί μια από τις πιο γνωστές και εμπορικές ταινίες αυτής της λίστας, λίγοι γνωρίζουν ότι η τελευταία σκηνή της έχει γυριστεί εξ ολοκλήρου στη Μύκονο. Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία ενός άνδρα, ο οποίος εντοπίζεται αναίσθητος σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ιταλίας. Μετά την επαναφορά του στην πραγματικότητα, συνειδητοποιεί ότι πάσχει από επιλεκτική αμνησία, καθότι δεν αναγνωρίζει πρόσωπα αλλά είναι σε θέση να θυμηθεί αρκετές ξένες γλώσσες και πολεμικές τέχνες. Η ανάγκη να θυμηθεί όλες τις λεπτομέρειες της ταυτότητας και του πρόσφατου παρελθόντος του γίνεται ιδιαίτερα επιτακτική, όταν συνειδητοποιεί πώς κάποιοι τον θέλουν νεκρό, οδηγώντας τον σε μια περιπετειώδη φυγή που ξεπερνά τα σύνορα μίας χώρας.

Lara Croft: Το Λίκνο της Ζωής (2003)

 Στη δεύτερη αυτή κινηματογραφική μεταφορά του γνωστού Video Game «Λάρα Κροφτ» οι συντελεστές επιστρατεύουν το Μέγα Αλέξανδρο, έναν αρχαίο ναό βυθισμένο κοντά στη Σαντορίνη, κωδικοποιημένους χάρτες, μυθικά πλάσματα, μικροβιολογικούς πολέμους, συνδικάτα του εγκλήματος, παρανοϊκούς επιστήμονες και ένα μυστικό τόπο στο Κιλιμάντζαρο από όπου υποτίθεται ότι ξεκίνησε η ζωή στον πλανήτη...

Ένα Μπλου Τζιν για Τέσσερις Νο1 & Νο2 (2005 & 2008)

Τέσσερις επιστήθιες φίλες διηγούνται δύο καλοκαίρια, το 2005 και 2008, που περνούν χωριστά και η μια εξ αυτών είναι η Ελληνοαμερικανίδα, Lena Kaligaris (Αlexis Bledel) που επισκέπτεται δύο φορές τον παππού και τη γιαγιά της στη μαγευτική Σαντορίνη. Στη δεύτερη ταινία μάλιστα και οι τέσσερις φίλες επισκέπτονται το νησί. Ναι, η Ρόρι (Alexis Bledel) των Gilmore Girls, η Σερίνα του Gossip Girl (Blake Lively) και η Μπέτυ Σουάρεζ του Ugly Betty (America Ferrera) έχουν απολαύσει τα ουζάκια τους στη μοναδική Καλντέρα.


                                                                                       

 

Mamma Mia! (2008)

Το Mamma Mia! δεν είναι απλά μία από τις εμπορικότερες ταινίες όλων των εποχών (αποφέροντας έσοδα υπερδεκαπλάσια του αρχικού budget) αλλά και μία από τις καλύτερες διαφημίσεις για την Ελλάδα, καθώς έβαλε δυναμικά τις Σποράδες στο χάρτη των διεθνών αφίξεων στην Ελλάδα. Γυρισμένο στη Σκόπελο και στις ακτές του Πηλίου, το δημοφιλές μιούζικαλ αφηγείται την ιστορία της Donna Sheridan, μιας μεσήλικης γυναίκας που διαχειρίζεται ένα παραδοσιακό πανδοχείο στο βγαλμένο από τη φαντασία νησί Καλοκαίρι. Λίγες μέρες πριν το γάμο της, η κόρη της Donna αποφασίζει κρυφά από τη μητέρα της να καλέσει τρεις πρώην εραστές της μητέρας της στο ευχάριστο γεγονός, πιστεύοντας ότι θα μάθει επιτέλους ποιος από τους τρεις είναι ο βιολογικός της πατέρας. Μετά την άφιξη των τριών ανδρών στο νησί, ένα μεγάλο μπέρδεμα αρχίζει τόσο για την ίδια τη Donna, όσο και για τους τρεις μυστηριώδεις καλεσμένους, ο καθένας εκ των οποίων είναι πεπεισμένος ότι η μέλλουσα νύφη είναι δική του κόρη.



                                                                                         

 

My Life in Ruins (2009)

Η Γεωργία (Nia Vardalos) είναι μια Ελληνοαμερικάνα ξεναγός που δουλεύει κυρίως με γκρουπ τουριστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και θαυμάζει βαθιά την ελληνική ιστορία και κουλτούρα. Ωστόσο, σύντομα ανακαλύπτει ότι οι περισσότεροι τουρίστες όχι απλά δε μοιράζονται το ενδιαφέρον της, αλλά αδιαφορούν πλήρως για σχεδόν οτιδήποτε έχει να κάνει με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και προτιμούν να αγοράζουν σουβενίρ και να διασκεδάζουν εκτός του προγράμματος της ξενάγησης. Μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα απογοήτευσης για την επαγγελματική και την προσωπική της ζωή, η Γεωργία αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι ήρθε η ώρα να γίνει πιο ανοιχτή σε νέες εμπειρίες, αλλά και στους άνδρες που την περιβάλλουν καθημερινά. Η ταινία γυρίστηκε στην αρχαία Ολυμπία, την Επίδαυρο και τους Δελφούς αλλά και στην Αθήνα και ήταν η πρώτη ξένη παραγωγή που κατάφερε να πάρει άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού για την πραγματοποίηση γυρισμάτων στον βράχο της Ακρόπολης.

The Inbetweeners (2011)

Ήλιος, σεξ, θάλασσα και μερικά αρχαία ελληνικά ερείπια. Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς εκείνης στη Μεγάλη Βρετανία, η ταινία διαδραματίζεται στην Κρήτη και έχει για ήρωες της μια παρέα από μεθυσμένα πιτσιρίκια. Ακριβώς δηλαδή ό,τι δεν θα θέλατε να συναντήσετε στις διακοπές σας.

Πριν τα Μεσάνυχτα (Before Midnight, 2013)

Ύστερα από δύο εξίσου απολαυστικές ταινίες γυρισμένες στη Βιέννη (Πριν το Ξημέρωμα) και το Παρίσι (Πριν το Ηλιοβασίλεμα), ο Ethan Hawke και η Julie Delpy επιστρέφουν στους ρόλους του Jesse και της Celine και μας παρουσιάζουν το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας του κινηματογραφικού έρωτά τους στη Μεσσηνία. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη και παραγωγό της ταινίας Richard Linklater, το τελευταίο κεφάλαιο μιας μακροχρόνιας ιστορίας αγάπης κι ενός καστ που δούλεψε μαζί για διάστημα σχεδόν είκοσι ετών δε θα μπορούσε να γραφτεί πουθενά αλλού εκτός από την Ελλάδα· εκεί όπου ο κλασικός κόσμος συναντά την ταραγμένη σύγχρονη πραγματικότητα, ο Jesse και η Celine καλούνται να ανακαλύψουν και να πατάξουν τους δαίμονες που καραδοκούν στον φαινομενικά ευτυχισμένο γάμο τους.



                                                                    


 Τα Δυο Πρόσωπα του Ιανουαρίου (The Two Faces of January, 2014)

Γυρισμένη κατά ένα μεγάλο μέρος της στην Ελλάδα -και δη στην Αθήνα και στην Κρήτη, η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ και διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1960. Οι πρωταγωνιστές είναι ένα ζευγάρι Αμερικανών (τους οποίους υποδύονται οι Βίγκο Μόρτενσεν και Κίρστεν Ντανστ), οι οποίοι υποτίθεται ότι βρίσκονται στην Ελλάδα για αναψυχή, ωστόσο στην πραγματικότητα ο άνδρας αναζητά καταφύγιο, μια και στη χώρα του καταζητείται για απάτες. Η σχέση τους όμως θα δοκιμαστεί όταν στην ιστορία μπλέκει ένα τρίτο πρόσωπο (Οσκαρ Αϊζακ). Με εικόνες από τη γραφική Παλιά Πόλη των Χανίων, τα στενά της Πλάκας, τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, η ταινία προκάλεσε αίσθηση με την ατμόσφαιρα της. Ακόμη και η πρωταγωνίστρια του φιλμ Κίρστεν Ντανστ μαγεύτηκε από τις ελληνικές ομορφιές, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της στα μέρη μας δεν έπαψε να ποστάρει στο προφίλ της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τις ειδυλλιακές εικόνες της Αθήνας και της Κρήτης.


                                                                     

 

Πρόμαχος (2014)

 Για εκείνους το ζήτημα της επιστροφής των «Γλυπτών» του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους είναι ένα θέμα υψίστης εθνικής σημασίας που «αφορά ολάκερο τον πλανήτη». Για αυτό και αποφάσισαν να το «καταγράψουν» με τον φακό τους, δίνοντας μάλιστα και διαστάσεις κινηματογραφικής μυθοπλασίας. Ο λόγος για τους ελληνικής καταγωγής Αμερικανούς σκηνοθέτες Τζον και Θίοντορ Βούρχης. Κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας είναι δύο Αθηναίοι δικηγόροι, οι οποίοι ξεκινούν έναν μεγάλο δικαστικό αγώνα για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα. Είναι ο Ανδρέας (Παντελής Κοντογιάννης) και η Ελένη (Κασσάνδρα Βογιατζή), οι οποίοι συνδέονται και επαγγελματικά αλλά και συναισθηματικά. Εκείνος ενδιαφέρεται περισσότερο για την καριέρα του, ενώ η σύντροφός του είναι πραγματικά παθιασμένη με το ζήτημα των Μαρμάρων. «Όσο προχωρούν πιο βαθιά στην υπόθεση αυτή αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις που βάζουν σε κίνδυνο τόσο τη μεταξύ τους σχέση όσο και την ίδια την αποστολή τους. Τελικώς, εμπνεόμενοι από τις αξίες της Αθηνάς Προμάχου, βρίσκουν το κουράγιο να πολεμήσουν για αυτό που πραγματικά αγαπούν» είχαν δηλώσει πριν από μερικούς μήνες τα αδέλφια Βούρχης δηλώνοντας ότι δεν έκοψαν ποτέ τους δεσμούς τους με την Ελλάδα, την  οποία επισκέπτονται συχνά πυκνά. Το καστ απαρτίζουν οι Ομάρ Σαρίφ, Γιώργος Χωραφάς, Γιώργος Βογιατζής, Σπύρος Φωκάς αλλά και ο Τζιαν Κάρλο Τζανίνι. Τα γυρίσματά της έγιναν σε Αθήνα, Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Όπως δήλωσαν οι δύο σκηνοθέτες, έχουν ήδη σκεφτεί ποιο θα είναι το επόμενο κινηματογραφικό εγχείρημά τους: μια ταινία για την «Ιλιάδα» του Ομήρου.


                                                                                   

 

Adventure in Greece (2014)

Γνωστός στη χώρα του, τη Φινλανδία, για την περιπέτεια φαντασίας που θυμίζει την ιστορία του μάγου της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ Χάρι Πότερ, ο φιλέλληνας σκηνοθέτης Ταάβι Βάρτια αυτήν τη φορά καταπιάνεται με μια άλλου είδους περιπέτεια με φόντο της την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Κω. Όπως δηλώνει ο δημιουργός «Η ταινία αφορά όλη την οικογένεια, είναι μια συναρπαστική περιπέτεια με πρωταγωνιστές τρία αγόρια που έρχονται μαζί με τους γονείς τους το καλοκαίρι για διακοπές στην Ελλάδα. Το καστ απαρτίζουν οι Ορφέας Αυγουστίδης, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Γιάννης Ζουγανέλης, Ναταλία Δραγούμη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Εφη Παπαθεοδώρου, Γιάννης Στάνκογλου, ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ανδριάνας (της μικρής που παρασύρει τα τρία αγόρια στην περιπέτεια) θα ενσαρκώσει η μικρή Ιφιγένεια Τζόλα, που έχει πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική σειρά «Το Νησί». Από φινλανδικής πλευράς μετέχουν οι διάσημοι ηθοποιοί Λάουρα Μαλμιβάαρα και Βίλι Μίλιριν.

The Journey (2014)

Ερωτεύτηκε την Ελλάδα με την πρώτη ματιά. Για την ακρίβεια, από την πρώτη φορά που πάτησε το πόδι του στα μέρη μας. Από τότε, δηλαδή από το 2009, ζούσε με την ιδέα να κάνει μια ταινία για τη χώρα μας, με σκοπό να υμνήσει τόσο τις φυσικές ομορφιές της που τον αιχμαλώτισαν όσο και τον χαρακτήρα των κατοίκων της. Ο λόγος για τον Λανς Νίλσεν, τον Βρετανό σκηνοθέτη του οποίου η ταινία αποτελεί ύμνο στην Ελλάδα. Για την πραγματοποίησή της μάλιστα οι συντελεστές της πραγματοποίησαν μια μεγάλη διαδικτυακή καμπάνια με στόχο τη συγκέντρωση των απαραίτητων χρημάτων. Η πλοκή της ταινίας αφορά στην ιστορία ενός σαραντάρη Βρετανού, ο οποίος καταφτάνει σε ένα απομακρυσμένο ελληνικό νησί (Τζιά), αφού μόλις έχει βιώσει την οδυνηρή, ξαφνική απώλεια ενός δικού του προσώπου. Θέλει να μείνει μακριά από όλους, ωστόσο η μοναδική διάθεση των καλοκάγαθων κατοίκων του νησιού τον βοηθούν να γιατρέψει τις πληγές του. Πρωταγωνιστούν ο σταρ των ταινιών «X-men» και «Hanna» Τζέισον Φλέμινγκ, ο δικός μας Τάσος Νούσιας, αλλά και η Αγγλίδα Λίντσεϊ Κούλσον, ο Ντάνκαν Πάου και η Σαρλίν Κόλινς.

Bang Bang! (2014)

Και κλείνουμε με Bollywood! Ναι καλά διαβάσατε. Το Bang Bang! Η υπόθεση συνηθισμένη για τα δεδομένα των ινδικών blockbusters: Η Harleen, μια απλή αλλά ιδιαίτερα όμορφη ταμίας σε τράπεζα μπλέκεται ερωτικά με τον Rajveer, ένα μυστηριώδη άνδρα με σκοτεινό παρελθόν. Η πρώτη τους συνάντηση συμπίπτει με μια ακολουθία καταστροφικών γεγονότων, όπως η πτώση ενός αεροπλάνου, ένα ανθρωποκυνηγητό και μια σειρά βομβαρδισμών, δίνοντας στην Harleen την εντύπωση ότι δεν μπορεί να εμπιστευθεί τη νέα της γνωριμία, όση έλξη κι αν ασκεί πάνω της. Ο Rajveer κάνει τα πάντα για να την πείσει για τη φερεγγυότητα και το ποιόν του χαρακτήρα του, αλλά με το παρελθόν του είναι δύσκολο να παραμείνει για πολύ καιρό μακριά από τους μπελάδες. Το δημοφιλές στην Ινδία τραγούδι Meherbaan γυρίστηκε στη Σαντορίνη, κάνοντάς την ιδιαίτερα προσφιλή προορισμό στην ινδική τουριστική αγορά.

 

 

 

 

 

 

 

To top