Κατηγορίες

Koo Club

Μπύρα, το νέο μας εθνικό ποτό


Ας μην παρεξηγηθεί η τρομερή παραδοσιακή οικογένεια των Ούζων (ούζο, ρακί, τσικουδιά, τσίπουρο), ή το ευλογημένο από την αρχαιότητα κρασί. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τις ιδανικές συνθήκες για να παράγει σε ανώτατη ποιότητα τα γνωστά αυτά αλκοολούχα. Αλλά τα τελευταία χρόνια -ένεκα και της κρίσης- έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για την παραγωγή ΚΑΙ σπουδαίας μπύρας. 

Όλο και περισσότερες μικρο-ζυθοποιίες (μικρό = μπουτίκ) ανοίγουν, και μάλιστα σε μέρη μαγικά και απομακρυσμένα από την πρωτεύουσα. Καινοτομία, πολιτισμός και αποκέντρωση σε ένα παγωμένο μπουκάλι. 

 

Το Smart Guide Life σας προσφέρει τις βασικές γνώσεις που αξίζει να έχει ένα σημερινός Έλληνας, καθώς, όπως φαίνεται, σε λίγα χρόνια οι τουρίστες θα μας προτιμάνε και για τους ζύθους μας. “Πιες τον Ζύθο σου στην Ελλάδα”. 

 

Η μπύρα είναι αρχαία ανακάλυψη. 

 

Απ’ ό,τι λένε οι ειδικοί, αν τις πίναμε τις μπύρες των αρχαίων σήμερα, δύσκολα θα τις αναγνωρίζαμε ως το δροσιστικό και χαρούμενο ποτό που παρασκευάζουμε σήμερα -ήταν τότε βαριές, θολές, με πολύ έντονη γεύση.

 

Τα 2 βασικά είδη της σήμερον: 

Lager 

Η μεγαλύτερη κατηγορία η οποία περιλαμβάνει μπύρες από βυθοζύμες. H πιο διάσημη εξ αυτών είναι η Pilsner.  

 

Ale 

Μπύρες που γίνονται από αφροζύμες - το ανάποδο από τις Lager. Είναι πιο γευστικές, πιο πλούσιες και συνήθως έχουν γεύση καραμέλας, σοκολάτας, καφέ κτλ. 

 

 

Οι καλύτερες ελληνικές μπύρες

 
                                                 

 

Αθηναϊκή 

 

ΒΙΟΣ 5 (κριθάρι, σιτάρι, σίκαλη, καλαμπόκι, ρύζι -η πρώτη μπύρα στον κόσμο από 5 δημητριακά!). 



                                              


KEFALONIAN BEER (Κεφαλονιά)

H KEFALONIAN BEER, το πρώτο «παιδί» της Μικροζυθοποιΐας Κεφαλονιάς και Ιθάκης, ήταν ένα όνειρο ετών που έγινε πραγματικότητα όπως έπρεπε. Δηλαδή με πάθος, προσεκτικό σχεδιασμό και έμφαση στην ποιότητα των πρώτων υλών.  

 

                                                               



 

Βεργίνα (Κομοτηνή). 

Vergina Premium Beer (απλά, αλλά συγκλονιστικά πράγματα: ξανθιά και καραμελέ βύνη, αρωματικός λυκίσκος Tettnanger, μαγιά και νερό). 

 

Vergina Weiss (βύνη σιταριού + βύνη κριθαριού + ειδικά καραμελοποιημένες βύνες σιταριού + αρωματικός λυκίσκος Tettnanger = φρουτώδης, θυμίζει γαρύφαλλο και μπανάνα! ΠΡΟΣΟΧΗ: απαιτεί ιδιαίτερο σερβίρισμα, γι' αυτό και συνοδεύεται από τις ειδικές οδηγίες χρήσης στην πίσω ετικέτα κάθε φιάλης…)!

 

Vergina Red (exotic fruits, blackberries and honey). 

 

                                                               


 

Brinks (Ρέθυμνο).
Brinks Ξανθιά (λεμόνι). 
Brinks Μαύρη (κεράσι, καραμέλα, μαρμελάδα).

 

                                                           



 

Chios Beer (Χίος). 
Chios beer house ale (λευκά λουλούδια, μενεξές, πράσινο μήλο, ξινόμηλο, τριαντάφυλλο). 

 


                                            


 

Corfu Beer (Αρίλλα Κέρκυρας). 

4 διαφορετικοί τύποι μπύρας, όλες φρέσκες και αφιλτράριστες.

Ionian Epos (άρωμα σκούρου μελιού, σοκολάτα και καφέ).
Ιοnian pilsner (λαχανικά, χόρτο, κριθάρι, λυκίσκος, βουτυρώδη αίσθηση).

Real ale (τριαντάφυλλο, λουκούμι).

Royal Ιοnian pilsner (φρέσκια, αρωματική, easy 2 drink). 

Real ale bitter (καραμέλα, μελάσα, καφές). 

Ionian Gold (φρέσκια βαρελίσια Lager ειδικά για το καλοκαίρι). 




                                               



Donkey (Σαντορίνη). 

 

Yellow Donkey (πράσινο πιπέρι, λυκίσκος, μπαχαρικά).

Crazy Donkey India Pale Ale (φρουτώδηςκαιπικρή).

RedDonkey (φρούτα, λυκίσκος, μέλι, χορταρικά). 

 


                                                                 


 

Fix

Fix lager (βύνη, εσπεριδοειδή, λυκίσκος).
Fix Dark (καφές, καραμέλα, μελάσα). 

                                                            

Μagnus Magister (Ρόδος).  

Λαμπερή ξανθιά, με λίγο αφρό, με μύτη δημητριακών και βοτάνων. Γλυκόπιοτη, γεμάτη, με πικράδα που μένει όμορφα στο τέλος.

 

                                                               


 

Νέδα (Μεσσηνία). 

Νέδα lager (λυκίσκος, καραμέλα, κριθάρι, δημητριακά). 

 

                                                            


 

Νήσος (Τήνος). 

Ο συμπαθής Ηλίας Μαμαλάκης όταν τη δοκίμασε έγραψε στο Twitter "Ενα ευχάριστο ταξίδι από το πικρό προς το γλυκό". 

 

                                                           


 

Πειραϊκή

Πειραϊκή The Organic Pale Ale (κίτρινα φρούτα, μπαχαρικά, καπνιστή).
Πειραϊκή The Organic beer Pils -Long life (δημητριακά, καραμελάτη επίγευση).
Πειραϊκή Real Lager (δημητριακά και “ελαφρά πικάντικες νότες, ιδιαίτερα ελαφριά”).

 

Ρεθυμνιακή 

Ρεθυμνιακή Ξανθιά (καραμέλα, καβουρδισμένα δημητριακά, πικάντικη). 

Ρεθυμνιακή Μαύρη (καπνιστή και φρουτώδης).

 
                                                                        


 

Septem (Αλιβέρι, Εύβοια).

Η πρόταση της σπουδαίας αυτής ελληνικής εταιρείας είναι "Μια διαφορετική μπύρα για κάθε μέρα της εβδομάδας"! 

Τους στηρίζουμε διότι επιχειρούν την πρώτη προσπάθεια καλλιέργειας λυκίσκου στην Ελλάδα. 
Septem Honey Golden Ale (άνθη, ξηροί καρποί, μέλι, κίτρο).
Septem Friday pale ale (πικραμύγδαλο + φλούδες πορτοκαλιού).
Septem Thursday Red ale (κεράσι).
Septem Monday (λυκίσκος, καραμέλα, κριθάρι, κρασί). 

 

                                                 


 

Zeos (ΑργοςΜεσσηνίας). 
Zeos Pilsner (βουτηρώδης).  

MAK – Lager (Makedoniki Synthaghy) (ξεκινάει γλυκά, καταλήγει σε όμορφη πίκρα). 

Ζέος Black Mak (καφές + σοκολάτα = η καλύτερη σκουρόχρωμη μπύρα που έχω πιει εδώ και 2 ζωές). 

 

 

Με τι συνδυάζουν τις μπύρες οι έ-μπυροι πότες

 

Lagers
Οι γκουρμέδες υποστηρίζουν ότι είναι ο τέλειος συνδυασμός για καυτερά ασιατικά, αλλά και για τηγανιτά, όπως fried chicken, τηγανητές πατάτες, κολοκυθάκια κτλ. 

 

Dark Lager  

Συνδυάζεται με sandwiches και ό,τι περιέχει σαλάμια, παστράμια, σπέκ, με προσούτα, με περίεργα αλλαντικά και αλμυρά γενικά

 

Bock 

Είναι αγαπημένη μπύρα των Βαυαρών, οπότε συνδυάζεται με λουκάνικα και pecan pie.

Pale Ale 

Καπνιστοί σολομοί, fingerfood, καυτερά ορεκτικά, αλλά βασικά, τυρί Cheddar.

 

Amber Ale
Με όλα τα ψητά. Για τους πιο εξωτικούς, με πιάτα Caribbean ή ινδικής κουζίνας.  

 

Brown Ale 

Η τέλεια μπύρα για burgers, σταυλίσιες και χωριάτικα λουκάνικα.  

 

Lambic (μπύρα Βελγίου από "άγρια" μαγιά*) 

Συνεπώς, η ιδανική για μύδια. 

 

*(Saccharomyces cerevisiae) 


Porter, Stout 

Αυτό το σπέσιαλ είδος Ale (στο οποίο ανήκουν οι Guinness, Beamish, Murphy's, O'Hara's) ταιριάζει τρελά με πούρα, στίδια ή και γλυκά σοκολάτας! 

 

 

Με τι μπορεί κάποιος να ενισχύσει μια μπύρα; 

 

Σίγουρα με Χυμό Τομάτας! Οι γευσιγνώστες το ονομάζουν Red Eye. 

Αλλά πετυχαίνει επίσης με: 

Lime 

Lime Juice 

Bacardi Límon 

Grenadine 

Coca Cola (σπουδαία ιδέα -δοκιμάστε το!) 

 

Γιαακόμαπιοψαγμένους:

Bailey's Irish Cream + Whiskey (+ Guiness = “Irish Car Bomb” ή “Depth Charger”)

Sake (ονομάζεται Sake Bomb)

Vodka (τοφωνάζουν Yorsch) 

Champagne (= Black Velvet) 

Whiskey (γνωστόκαιως  Boilermaker) 

Bacardi 151° + Amaretto = Dr. Pepper (μπορείτε και να την ανάψετε με αναπτήρα για να γίνει “flaming Dr. Pepper”) 

Ginger Ale ή Tonik (ηδιάσημη Shandy)

 

 

Αγαπημένακοκτέιλμπύρας:

 

Summer Beer I DawnPrep 

απότην Angi Bensman

4 cups ice cubes 

1 (28,41 ml) κονσέρβα συμπυκνωμένο χυμό λεμόνι.  

1 μπύρα 

vodka κατά βούληση  

Θρυμματίστε τον πάγο, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε μέχρι να γίνει γρανίτα. Σερβίρετε σε παγωμένο ποτήρι. 

 

JoeDogg's Spicy Red Beer 

από τον JoeDogg 

1 μπύρα

1 (156,27 ml) χυμό τομάτας  

1 δόση καυτερής σως Louisiana-style  

1 δόση υπερ-καυτερής σως Worcestershire 

λίγο αλάτι  

Απλά πράγματα: βάζετε όλες τις σως και τον χυμό σε ένα ποτήρι ειδικό για μπύρα, προσθέτετε και την μπύρα και... καλό ταξίδι! 

 

Baha Fog recipe 

1 μπύρα 

tequila 

1/4 lime

Αν χρειάζεστε οδηγίες και γι’ αυτό, καλύτερα να κόψετε το αλκοόλ.



Νέα


 Απέναντι...γαλάζιο

 

24 Αγαπημένες Κυκλαδίτικες Παραλίες

 

Cuba Gastronomia

          

Ένα ταξίδι στο αντί – θετο.
Σε τέσσερα νησιά που ξεχωρίζουν
με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους,
τους λιγοστούς ή και
ανύπαρκτους κατοίκους τους, την
ανεπιτήδευτη ομορφιά τους, όλα τους
όμως με ένα κοινό σημείο: Το «αντί» τους!

      

Σ’ ένα καθαρά υποκειμενικό ζήτημα, ο
Γιάννης Τούντας επιλέγει τις δικές του
αγαπημένες, έχοντας «σαρώσει» στην
κυριολεξία, κάθε νησί δεκάδες φορές,
εκατοστό, εκατοστό…

 Η σχετικά άγνωστη κουζίνα της
Κούβας, έχει τη δική της ιστορία
με ή χωρίς καρύδες, αμερικανικά
εμπάργκο και Φιντέλ Κάστρο...