Καβάλα: Η πριγκίπισσα της Μακεδονίας


Χτισμένη αμφιθεατρικά πλάι στη θάλασσα, με την αύρα της  να φέρνει πηγαία μυρωδιές  και αρώματα από την Ανατολή, με πλακόστρωτα σοκάκια και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, με ανθρώπους φιλόξενους και δοτικούς, η Καβάλα, ήταν, είναι και θα παραμείνει μία πόλη που την ερωτεύεσαι από την πρώτη στιγμή…

Κείμενο – Φωτογραφίες: Γιάννης Τούντας

 

Πέρασαν περίπου 12 χρόνια από την τελευταία επίσκεψη μου στην Καβάλα στο πλαίσιο του ρεπορτάζ – αφιερώματος για το δημοφιλές περιοδικό «Διακοπές» του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, το οποίο και επιμελήθηκα εξ΄ολοκλήρου. Και οφείλω να ομολογήσω, ότι πάντα ήθελα να επιστρέψω, έστω για μια μικρή βόλτα εκεί στον παραλιακό δρόμο της… Πριν λίγες ημέρες, εν τέλει, αυτή η μικρή μου επιθυμία, έγινε πραγματικότητα.
Με την βραδινή πτήση από Αθήνα, μετά από  50 περίπου λεπτά προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, το οποίο απέχει 25 λεπτά από το κέντρο της Καβάλας. Τα φώτα της πόλης ολοένα και έρχονταν πιο κοντά, ώσπου απλώθηκαν μπροστά μου γεμίζοντας το κάδρο. Το κάστρο, το Ιμαρέτ, οι Καμάρες. «Πανέμορφη όπως την άφησα!», σκέφτηκα.
Περίμενα πώς και πώς να ξημερώσει. Να την περπατήσω, να την ξαναγνωρίσω, να την ξανανακαλύψω…

travel kavala 2

Βόλτα στο Ιστορικό Κέντρο

Ξεκίνησα νωρίς το πρωί την βόλτα από το Δημαρχείο, μια μικρογραφία πύργου με καταγωγή από την Ουγγαρία, ο οποίος χτίστηκε τα τέλη του 18ου αιώνα για να στεγάσει τον Ούγγρο μεγαλοκαπνέμπορο Herzog. Δίπλα,  το Μέγαρο Wix, με Γοτθικά στοιχεία, σπίτι και επιχειρηματική έδρα του Γερμανού Βαρόνου Wix. Παραπλεύρως,  η Μονή Λαζαριστών η οποία φιλοξένησε το Γαλλικό Προξενείο. Λίγο πιο πέρα, το Μέγαρο Τόκου, ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια, του επίσης καπνέμπορα Τόκου, με νεοκλασική αρχιτεκτονική και λίγες μπαρόκ πινελιές.  Και τα τέσσερα, εξαιρετικά συντηρημένα, με όμορφα λουλούδια στις αυλές τους, ανήκουν τα μεν πρώτα τρία στον Δήμο Καβάλας, το δε τρίτο στεγάζει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου.

travel kavala 3

Συνέχισα προς την «καρδιά» της πόλης, τον πεζόδρομο Μεγάλου Αλεξάνδρου, αφήνοντας στα αριστερά την πλατεία Καπνεργάτη με την Δημοτική Καπναποθήκη (πλέον Λαογραφικό Μουσείο), ένα κτίσμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής με φανερή ωστόσο, την νεοκλασική επίδραση, το οποίο άνηκε στον Τούρκο καπνέμπορο Εμίν.

travel kavala 4

Στην αρχή του πεζόδρομου, στη γωνία, ένα κτίριο σωστό «κόσμημα». Το Εμπορικό Κέντρο της πόλης που μόνο για τέτοιο δεν μοιάζει (τουλάχιστον εξωτερικά). Πρόκειται για μια παλιά καπναποθήκη η οποία χρησιμοποιούνταν μέχρι το σχετικά πρόσφατο παρελθόν, τη δεκαετία του ’50, έπειτα εγκαταλείφτηκε, ώσπου το ’86 αγοράστηκε από ιδιώτες. Έγινε πλήρης αποκατάσταση με απόλυτο σεβασμό και μετατράπηκε σε ένα κομψό εμπορικό κέντρο, το οποίο διατήρησε ακόμη και τις ξύλινες βαριές πόρτες του.

Κάθε φορά που σήκωνα την μηχανή μου για να φωτογραφήσω τόσο στην οδό Βενιζέλου, στην οδό Ομονοίας, διαπίστωνα με μεγάλη χαρά ότι οι ό,ποιες αλλαγές έχουν συντελεστεί στον βασικό εμπορικό ιστό της πόλης από την προηγούμενη επίσκεψή μου, ήταν λίγες, όμως καίριες και ουσιαστικές, διατηρώντας πάντα τα παραδοσιακά στοιχεία. Και είναι σπουδαίο αλήθεια, αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι όλα αυτά τα κτίρια μαρτυρούν τις ημέρες ακμής του καπνεμπορίου στις αρχές του 20ου αιώνα και παράλληλα αφηγούνται με τον τρόπο τους την ίδια την ιστορία. Βέβαια, είναι πρακτικά αδύνατο να συντηρηθούν και οι 400 περίπου καπναποθήκες ή οικίες καπνεμπόρων. Ωστόσο, γίνεται σοβαρή προσπάθεια για την αποκατάσταση τους.

Το «Μόντε Κάρλο» του Βορρά: Γλάροι, θάλασσα και ανοικτός ορίζοντας

Κατεβαίνω προς την παραλία. Ώρα για έναν καφέ πρώτα και έπειτα για ένα ντόπιο ουζάκι με μεζέ Καβαλιώτικο.
Αγναντεύω ψηλά το Κάστρο και τα σπίτια της Παλιάς Πόλης της Παναγιάς με το Ιμαρέτ. Το βλέμμα όμως κλέβει η θάλασσα, με ανοικτό ορίζοντα στο πέλαγος.

travel kavala 6

Παρατηρώ τους ψαράδες που ξεμπλέκουν τα δίκτυα τους, τα καράβια της γραμμής για Θάσο να ελλιμενίζονται και τα ιστιοπλοϊκά να γεμίζουν με τα πανιά τους το μπλε του ουρανού. Από κοντά και οι περήφανοι και φιλικοί γλάροι. Τόσο οικείοι που τους θεωρείς κατοίκους αυτής της πόλης. Έρχονται κοντά σου να σου τραγουδήσουν με την βραχνή φωνή τους και  να σου γνέψουν το «καλωσόρισες».

travel kavala 7

Στους δρόμους της Ανατολής

Ανηφορίζω τον πλακόστρωτο δρόμο της οδού Πουλίδου προς την Παλιά Πόλη. Το σκηνικό αλλάζει λίγο με το χρώμα το σπιτιών να παίρνει το αρχοντικό κόκκινο, το μελί και εκείνο της ώχρας. Φτάνω στο επιβλητικό Ιμαρέτ. Ένα κλασικό δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής δυναστείας, Μωχάμετ  Άλι, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα.

travel kavala 5

travel kavala 9

travel kavala 10

Θέλοντας λοιπόν να ευεργετήσει την γενέτειρά του, έκτισε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που λειτούργησε ως μουσουλμανικό  ιεροδιδασκαλείο, οικοτροφείο, πτωχοκομείο. Σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Στέκομαι στο πρώτο επίπεδο του και κοιτώ αυτήν την θαυμαστή αντίθεση των μιναρέδων, με το υπόλοιπο κομμάτι της Καβάλας, αλλά και το λιμάνι. Διαπιστώνω την «συνάντηση» των τόσο διαφορετικών πολιτιστικών στοιχείων στην πόλη «σταυροδρόμι».

travel kavala 8

Κατευθύνομαι προς το άκρο της Χερσονήσου της Παναγιάς. Λίγα μόλις βήματα μετά το Ιμαρέτ, η Πλατεία Μωχάμετ Άλι με το επιβλητικό άγαλμά του, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Κωνσταντίνο Δημητριάδη καθώς και το «κονάκι» του. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σωζόμενα δείγματα Οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. Ανακαινίσθηκε εξ ολοκλήρου και λειτουργεί πια ως μουσείο, αλλά και ως έδρα του Ερευνητικού Κέντρου Μωχάμετ Άλι. Ιδιοκτησιακά ανήκει ακόμη στο Αιγυπτιακό Δημόσιο, όπως επίσης και το Ιμαρέτ.
Συνεχίζω ακόμη πιο πάνω όπου συναντώ τον Ιερό Ναό της Παναγιάς  για να καταλήξω στον Φάρο. Έχει φτάσει σούρουπο. Το διακριτικό αεράκι με βοηθά να διακρίνω απέναντι την Θάσο, δυτικότερα το Άγιο Όρος και ανατολικά την Κεραμωτή. Τα επιβλητικά βράχια σκουραίνουν σιγά – σιγά όσο ο ήλιος πέφτει απαλά και βυθίζεται μπροστά μου μέσα στο πέλαγο. Η Καβάλα, φορά και απόψε τα βραδινά της. Πάντα γοητευτική και γενναιόδωρη. Σαν όλες τις πριγκίπισσες… 

 

 

 

 

 

To top