Συνταγή

Αθερινοπιτάκια Σύμης (Γαελοπιτάκια)

 

Υλικά:

1 κιλό αθερίνα

2 φλιτζ. αλεύρι

1 ½ φλιτζ. ψιλοκομμένες ντομάτες μαζί με τον χυμό τους

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

½ φλιτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

½ φλιτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο

½ κ.γ. μαγειρική σόδα

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ελαιόλαδο ή άλλο λάδι για το τηγάνισμα

 

Εκτέλεση:

Πλένετε καλά τα ψάρια, τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι, τα πασπαλίζετε με αλάτι και τα ανακατεύετε ελαφρά και κατόπιν τα αφήνετε να στραγγίξουν για 15 λεπτά.

Αναμειγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι, τις ντομάτες με τον χυμό τους, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα βότανα και την μαγειρική σόδα.

Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα.

Προσθέτετε τα ψάρια και ανακατεύετε.

Ζεσταίνετε ελαιόλαδο ή άλλο λάδι σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι.

Ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα με τα ψάρια μέσα στο καυτό λάδι.

Τα τηγανίζουμε γυρίζοντάς τα μία φορά, μέχρι να ροδίσουν.

Τα αφήνετε να στραγγίξουν σε μία πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει το μείγμα σας και συμπληρώνετε ελαιόλαδο αν χρειαστεί.

To top